“No izaicinājuma… līdz risinājumam”


Karjeras nedēļa Galēnu pamatskolā iesākās ar diskusiju 7.-9. klašu skolēniem par četriem problēmjautājumiem.
“No izaicinājuma… līdz risinājumam”
SR: atpazīt esošās problēmas, kas kavē vienlīdzīgu karjeras iespēju realizāciju. Savstarpēji un ar ekspertu palīdzību iepazīt problēmu risinājumus.

  1. tēma. Jaunietis izvēles priekšā. Nezina, ko grib. Jūtas atstumts, nesaprasts. Iespējams, ir šķēršļi, kas neļauj atvērties – valodas barjera, finansiālas grūtības, saskarsmes problēmas, īpašas vajadzības Kā saņemt sevi rokās? Kur iesaistīties? Kā neapjukt? Ieteikumi. Piedāvājumi.
  2. tēma. Vai darba tirgū pastāv dzimumu diskriminācija? Vai pastāv sieviešu un vīriešu profesijas? Vai un kādi ir profesiju stereotipi. Piemēri, kas tos “apgāž”. Cilvēki, kuri ir pierādījuši pretējo.
  3. Pirmā darba pieredze. Pārpratumi, grūtības. Vai mazkvalificēts darbs dod pieredzi? Vai pastāv diskriminācija attiecībā uz darbinieka vecumu? Pārmērīgas prasības karjeras sākumā. Darba devējs – ko no viņa gaidīt un ko negaidīt? Kā saņemties, ja uz jau 101 pieteikumu neatbild par saņemšanu, nav atbildes …
  4. Izglītības iespējas ikvienam. Kādi šķēršļi un grūtības var apdraudēt cerēto izglītības un karjeras plānu? Ja esi jaunietis ar īpašām vajadzībām vai eksistē citi jūtami šķēršļi (attālums, finanses, valodas barjera), kur saņemt palīdzību, padomus? Par ko domāt, ko noskaidrot pirms studiju uzsākšanas un kā rīkoties?